Fotografia: Juli Barrero

RECORD A NARCISO YEPES I A LA SEVA GUITARRA

DIVENDRES 20.10.2017 · 21 H
Auditori Nacional d’Andorra

---------------------------------------------------------------------------------------

Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra
Ignacio Yepes · Director
Gerardo Arriaga · Guitarra
PROGRAMA

Joaquín Rodrigo (1901-1999)
Concierto de Aranjuez
· Allegro con spirito
· Adagio
· Allegro gentile

Gerardo Arriaga
Guitarra solista

Felix Mendelssohn (1809-1847)
Simfonia núm. 4 en la major, op. 90, «Italiana»
· Allegro
· Andante con moto
· Menuetto - Allegro molto
· Allegro vivace


Amb motiu dels 20 anys de la mort de Narciso Yepes, l’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra retrà homenatge al guitarrista amb el concert Record a Narciso Yepes i a la seva guitarra. Es tracta d’un programa dirigit pel fill del mestre, Ignacio Yepes, en el qual els instruments de corda seran els protagonistes.

La primera peça estarà marcada pel protagonisme de la guitarra de Gerardo Arriaga, músic amb una llarga trajectòria internacional. El Concierto de Aranjuez, de Joaquín Rodrigo, va donar a conèixer internacionalment a Narciso Yepes. Escrita l’any 1939 a París, el Concierto de Aranjuez és la primera obra del compositor escrita per a guitarra i orquestra. Lluny de les tensions de la Guerra Civil espanyola, Rodrigo va crear una obra en la qual la guitarra, tot i estar acompanyada per una orquestra, té un paper solista destacat en tot moment . El Concierto de Aranjuez es va estrenar l’any 1940 i actualment es considera l’obra espanyola més interpretada a tot el món.

A continuació, l’ONCA i Ignacio Yepes recordaran el mestre amb la Simfonia núm. 4 en la major, op. 90, «Italiana»» de Felix Mendelssohn. L’obra destaca per la seva subtilesa i originalitat gràcies a una harmonia singular. La simfonia es va crear arran del viatge que el compositor va fer per Itàlia entre el 1830 i el 1831. El primer moviment està escrit en forma de sonata i el segon es basa en les impressions d’una processó religiosa, que Mendelssohn va presenciar a Nàpols. El tercer moviment és un minuet amb trio i el quart, escrit en clau menor, incorpora figuracions de dansa amb aires de saltarello romà i tarantel·la napolitana.ORQUESTRA NACIONAL CLÀSSICA D’ANDORRA


L’Orquestra Nacional Clàssica d’Andorra (ONCA) va néixer l’any 1992 com a orquestra de cordes. És gestionada per la Fundació ONCA, una entitat formada pel Govern d’Andorra i la Fundació Crèdit Andorrà, que en són els patrons.

L’any 2003, l’ONCA signa un conveni de col·laboració amb el Teatre Auditori Sant Cugat i l’Escola Municipal de Música Victòria dels Àngels, de Sant Cugat del Vallés. La temporada 2004-2005, en col·laboració amb la Fundació Orfeó Català - Palau de la Música Catalana, enceta el cicle de concerts de cambra al Petit Palau, un cicle que du a terme anualment.

L’any 2006, l’ONCA va iniciar les seves actuacions com a orquestra clàssica, concerts que combina amb el format de cambra. El violinista andorrà Gerard Claret, un dels principals impulsors de la formació, n’és el concertino director.

L’ONCA ha estat dirigida per Lord Yehudi Menuhin en el seu 80è aniversari, i per Jordi Casas, Antoni Ros Marbà, Salvador Brotons, David Brophy i Edmond Colomer, entre d’altres. Marzio Conti va ser-ne el director principal des del 2006 fins al 2011 per a les produccions en format orquestra clàssica i va aportar una tasca intensa i molt important per a la consecució del repertori clàssic de l’ONCA. L’orquestra ha actuat a Andorra, Espanya, França, Bèlgica, Itàlia, Alemanya i Portugal, i ha compartit escenari amb solistes de prestigi internacional. Ha enregistrat i estrenat obres de diferents compositors.

El novembre del 2004 se li va atorgar la Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya.IGNACIO YEPES


Ignacio Yepes neix a Madrid l’any 1961. El seu pare, Narciso Yepes, l’introdueix des de petit en el camí de la música. Completa els seus estudis superiors a Espanya, França, Itàlia i els Estats Units. Estudia flauta travessera, flauta dolça, violí, piano, direcció d’orquestra i cursos de perfeccionament. Obté el Diploma de Direcció d’Orquestra a l’Accademia Chigiana de Siena.

Ha dirigit les principals orquestres d’Espanya i ha estat director convidat habitual al capdavant de nombroses formacions estrangeres. Ha estat fundador i director titular de l’Orquestra Clàssica Santa Cecília amb una temporada estable de concerts a l’Auditorio Nacional de Madrid. Així mateix, ha estat director titular de l’Orquestra Clàssica de Madrid i principal director convidat de l’Orquestra Simfònica de Múrcia.

Ignacio Yepes ha estrenat una gran quantitat d’obres simfòniques de música contemporània i ha desenvolupat una tasca d’investigació, edició i reestrena de música inèdita del passat. Ha creat obres per a orquestra simfònica i cor, i nombroses peces de cambra i de polifonia. És autor de partitures d’espectacles de dansa contemporània.

L’any 2003 fou guardonat amb el premi Bravo de música a títol personal, en reconeixement a la seva tasca com a director d’orquestra i compositor.Ignacio Yepes - Fotografia: Federico PrietoGERARDO ARRIAGA


Va estudiar musicologia, guitarra, composició i direcció d’orquestra. Obté el títol de professor superior de guitarra i composició al Real Conservatorio Superior de Música de Madrid i es doctora en musicologia a la Universitat de Valladolid. Obté el Premi extraordinari de final de carrera de guitarra, i la seva tesi doctoral guanya el Premi extraordinari del doctorat.

Té una llarga trajectòria com a intèrpret d’instruments antics de corda pinçada i com a director de grups de música antiga. Ha guanyat alguns premis internacionals, ha enregistrat diversos CD i ha ofert concerts arreu d’Europa i en alguns països d’Amèrica.

Ha impartit nombrosos cursos a Espanya, tant en conservatoris com en universitats. Des de fa deu anys, dirigeix El Parnasso, el grup de música antiga de la Universitat de Valladolid. És director de la revista Roseta de la Sociedad Española de la Guitarra i, des del 2001, és professor de musicologia a la Universitat Complutense de Madrid.

Gerardo Arriaga - Fotografia: Alejandra Elías