Fotografia: Arxiu Comú d’Ordino

NARCISO YEPES: UN GUITARRISTA HISTÒRIC

Narciso García Yepes, més conegut com a Narciso Yepes, va néixer a Lorca (Múrcia) el 14 de novembre de 1927.


La seva infantesa va transcórrer al camp, on va aprendre a comunicar-se amb la naturalesa, fet que va marcar la seva vida. El seu horitzó exterior era molt reduït, per la limitació de la seva vista, però això el va ensenyar a engrandir el seu espai bolcant-se cap a allò més profund. Des de petit va comprendre el valor de la voluntat i de la perseverança.


Quan va complir 13 anys, va començar a estudiar al Conservatori de València amb Vicent Asencio, famós pianista de l’època. Amb 15 anys donava classes a alumnes molt més grans que ell i més tard va aprovar tots els títols i diplomes obligatoris amb les màximes qualificacions. Va aprendre de seguida a obrir-se pas entre els diversos corrents musicals i a establir relacions amb persones que incentivessin la seva ambició de superació, la seva creativitat i les seves facultats per millorar a la guitarra.


L’any 1947 va interpretar per primera vegada en públic el Concierto de Aranjuez, de Joaquín Rodrigo, sota les ordres del director Ataúlfo Argenta, fet que li va merèixer un reconeixement internacional immediat.


Nou anys després es va casar amb una jove polonesa, Marisa Szumlakowska, amb qui va tenir tres fills: Juan de la Cruz, Ignacio (compositor, flautista i director d’orquestra) i Ana (ballarina i coreògrafa).


Gràcies a la seva ambició i la seva gran creativitat, l’any 1964 inventà la guitarra de deu cordes, amb la qual ha passat a la història. Aquest nou instrument li proporcionava una millor ressonància i més expressivitat, i era una eina molt apropiada per tocar peces de música barroca. Amb el seu instrument va recórrer els cinc continents, va fer recitals i concerts per tot el món i va tocar amb les orquestres més prestigioses. Com a renovador de la tècnica de la guitarra, innovador d’un repertori tant nou com antic, va deixar constància del seu poder de transmissió en els discos. En va gravar més de cinquanta i el seu èxit va ser tan gran que quasi tots van ser premiats.


Després d’una prolífica carrera, a partir de l’any 1993, Narciso Yepes va començar a limitar les seves aparicions públiques per problemes de salut. El seu últim concert va ser a Santander l’1 de març de 1996. Va morir a Múrcia el 3 de maig de 1997.


L’enorme repertori de Narciso Yepes, format per nombroses transcripcions de música de totes les èpoques, és el més ric de tots els temps. La publicació de les seves transcripcions i revisions de partitures i les múltiples gravacions que va fer al llarg de la seva carrera són referència per a estudiants de guitarra de tot el món. La seva gran trajectòria musical el va fer mereixedor de multitud de premis i mencions.

 


ORGANITZACIÓ DEL FESTIVAL

El Comú d’Ordino i la Fundació Crèdit Andorrà organitzen el Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà amb l’objectiu de promoure la música de qualitat i dinamitzar la vida cultural i social d’Andorra.


Ordino, seu de l’Auditori Nacional d’Andorra, en línia amb la seva voluntat per promoure esdeveniments culturals d’interès per a la parròquia, aposta per aquest festival. Per la seva banda, la Fundació Crèdit Andorrà, conscient que una vida cultural rica és imprescindible per al desenvolupament d’un país, també hi dóna el seu suport per apropar la música als ciutadans.


El Festival va néixer l’any 1983 impulsat pel mestre Narciso Yepes. Es va celebrar a l’església de Sant Corneli i Sant Cebrià fins al 1991, any en què es va inaugurar l’Auditori Nacional d’Andorra, on s’ha celebrat des de llavors, tret dels concerts matinals, que s’han mantingut a l’església parroquial. De fet, va ser el mateix Narciso Yepes qui va proposar en un principi que els primers concerts es fessin a l’església parroquial d’Ordino.


Edició rere edició, el Festival proposa un cartell que combina diversos estils musicals, però sempre amb un nexe comú: la presència de músics i artistes de renom internacional. D’aquesta manera, el Festival ha aconseguit tenir un paper representatiu en el marc de les cites musicals dels Pirineus. La combinació d’estils clàssics i contemporanis té com a objectiu oferir una programació per a tots els públics.


Al llarg d’aquests anys, grans noms de la música internacional han trepitjat l’escenari del festival. Hi han participat artistes de la talla de Barbara Hendricks, Cristina Hoyos, Josep Carreras, Jaume Aragall, Yehudi Menuhin, Tomatito, Michel Camilo, Antonio Canales, Victòria dels Àngels, Montserrat Caballé, Joaquín Achúcarro, Alicia de Larrocha, Gundula Janowitz, Carlos Núñez, Bebo Valdés i Chucho
Valdés, Mayte Martín i les germanes Labèque, Concha Buika, María Pagés, Amaral, Sílvia Pérez Cruz, Marlango, Rosario, Luz Casal, Maria de Medeiros, Noa o Bebe, entre d’altres.


Fins a la mort del mestre, l’any 1997, s’anomenava Festival Internacional de Música Clàssica d’Ordino. A partir d’aleshores va prendre el nom del seu impulsor.


Més de tres dècades consagren el Festival Narciso Yepes Ordino i Fundació Crèdit Andorrà com un dels més veterans i sòlids de l’escena musical i com una de les cites de referència de la tardor. El seu director artístic és el violinista andorrà Gerard Claret.

El Comú d’Ordino

El Comú d’Ordino porta a terme una àmplia varietat d’activitats culturals, lúdiques i esportives que es fan durant tot l’any a la vall d’Ordino. Promou la cultura, l’art i l’esport a la zona, mantenint el respecte per l’entorn i els valors paisatgístics tradicionals.

La Fundació Crèdit Andorrà

La Fundació Crèdit Andorrà va néixer l’any 1987 amb l’objectiu de contribuir al desenvolupament social i econòmic d’Andorra. Amb aquesta finalitat posa a l’abast de la comunitat en general accions i eines encaminades a fomentar la cultura, a millorar el benestar i el creixement personal dels ciutadans i a impulsar el progrés social. És la fundació privada que té més abast i dotació de recursos del Principat d’Andorra. Lidera l’acció social en els àmbits educatiu, social i cultural. A través de la Fundació, Crèdit Andorrà desenvolupa gran part del seu pla de responsabilitat social.

 

 


ANYS 1981-1990 » ANY 1991 » ANY 1992 » ANY 1993 » ANY 1994 »
ANY 1995 » ANY 1996 » ANY 1997 » ANY 1998 » ANY 1999 »
ANY 2000 » ANY 2001 » ANY 2002 » ANY 2003 » ANY 2004 »
ANY 2005 » ANY 2006 » ANY 2007 » ANY 2008 » ANY 2009 »
ANY 2010 » ANY 2011 » ANY 2012 » ANY 2013 » ANY 2014 »
ANY 2015 » ANY 2016 » ANY 2017 »